De gekleurde delen van de ogen, oftewel de irissen (blauw, bruin of groen), vormen tesamen een complete landkaart waarop organen en lichaamsdelen een eigen plekje hebben. De oudste iriskaart (topografie) dateert van ongeveer 1880 en werd opgesteld door de Hongaarse homeopatische arts Ignaz von Péczely (1826-1911). Hij vergeleek gedurende 20 jaar de tekening van de irissen met de klachten waar mensen hem voor raadpleegden. Deze kaart is later met name in Duitsland op juistheid onderzocht. Het basispatroon is altijd gebleven, alleen verfijningen werden toegevoegd.
Letterlijk in één oogopslag krijgt een iriscopist informatie over de gezondheidstoestand van de diverse organen. Met behulp van een irismicroscoop worden de fijnere nuances bestudeerd. Iriscopie is dan ook een waardevolle aanvulling op de in de anamnese (het vraaggesprek) verkregen gegevens en wijst vaak de weg naar de meest efficiënte oplossing van de problemen.
De irismicroscoop.
Door sommigen wordt ten onrechte gedacht dat het hier dus gaat om een soort alternatieve röntgendiagnostiek. Dit is echter niet juist, het stellen van zuiver klinische diagnoses zoals bijvoorbeeld bij kwaadaardige aandoeningen blijft het terrein van de reguliere geneeswijze.