Samuel Hahnemann.
De grondlegger van de klassieke homeopathie is de Duitse wetenschapper Samuel Hahnemann (1755-1843). Hij ontdekte dat (natuurlijke) grondstoffen hun werking behouden wanneer ze trapsgewijs worden verdund met water en krachtig geschud, het zogenaamde potentiëren. Het behoud van de werking, maar tegelijkertijd het ongedaan maken van de eventuele bijwerkingen door dit potentiëren, maakt homeopathie tot een krachtige en veilige geneeswijze. Waar Hahnemann aan de geboorte stond van de homeopathie hebben tal van andere beroemdheden de homeopathie volwassen gemaakt; te denken valt bijvoorbeeld aan de Amerikaan James Tyler Kent, de Griek George Vithoulkas en de Nederlander Jan Scholten.
aconitum napellus (monnikskap).
Homeopathische geneesmiddelen stimuleren het zelfgenezend vermogen van alle levende wezens (ook van dieren en planten). Dit zelfgenezend vermogen is iets wat wij allemaal kennen en heel gewoon vinden. Wanneer men zich snijdt en een wondje oploopt dan is van dit letsel normaal gesproken na 1 à 2 weken niets meer te zien: het lichaam heeft zichzelf genezen. Hoewel 24 uur per dag en 7 dagen per week aan het werk, valt ons dit zelfgenezend vermogen meestal pas op als het juist onvoldoende of niet meer werkt! Voorbeeld: een griepje blijft veel te lang hangen of bepaalde klachten gaan misschien zelfs wel helemaal niet meer over (chronische aandoeningen). Homeopathische middelen stimuleren het immuunsysteem om haar werk weer voortvarend op te pakken en de gezonde balans terug te brengen.
.
apis mellifica (honingbij).
Omdat de verdunningen van homeopatische middelen ver voorbij het getal van Avogadro gaan (dit is de verdunning waarbij in de oplossing geen enkele molecuul van de oorspronkelijke stof meer aanwezig kan zijn), is deze geneeswijze strikt wetenschappelijk gezien tot nu toe controversiëel geweest. Immers, water zonder andere moleculen kan geen geneeskracht hebben. Interessant genoeg laten vrijwel alle onafhankelijke (dus niet door de farmaceutische industrie gefinancierde) onderzoeken zien dat homeopathie gewoon werkt. Dit is natuurlijk geen nieuws voor homeopaten en voor hun trouwe bezoekers; wat je aan den lijve ondervindt hoeft niet meer "bewezen" te worden. "Wer heilt hat recht", zeggen de Duitsers dan. Vanaf ongeveer 1990 is er een kentering gaande. Steeds meer wetenschappelijke kopstukken, waaronder Nobelprijswinnaars, raken overtuigd van de homeopathie. Enerzijds door de al maar doorgaande stroom van resultaten, anderzijds doordat voortschrijdend onderzoek heeft geresulteerd in aannemelijke verklaringsmodellen voor "het raadsel homeopathie". Het is dan ook nog slechts een kwestie van tijd voordat de homeopathie als wetenschap breed gedragen is. In ieder geval heeft de Zwitsers overheid inmiddels de homeopathie officieel als geneeswijze erkend.
Onderstaande link opent een interessant filmpje (Nederlands ondertiteld) over onderzoek naar de werking van homeopathie:
https://youtu.be/GNXud8bkHDs
sulphur (zwavel).